Jump to content

Recommended Posts

Thank you for sharing your experience. Shall go to lengkee. Just want to solve the problem. After service is really a problem if they keep pushing the problem or need the customer to hammer them b4 they do anything. Tiring. 

↡ Advertisement

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 hours ago, Noopie said:

Thanks I will ask them to check at leng kee. Coz I went to penjuru they ruled out engine mounting coz they say car new.

It is not engine mount problem if the car is below three years old. The low idling speed is a well reported problem of Mazda. They are basically trying to save fuel but with low rpm. The solution seems simple to me but I might be wrong, just need to increase the idling rpm but somehow TEK is not doing that, maybe because they are not allowed to reprogram the ECU by Mazda. Also Mazda engine has very high compression ratio which also puts more stress on the engine. https://en.wikipedia.org/wiki/Compression_ratio

 

 

https://forums.hardwarezone.com.sg/cars-cars-204/mazda-drivers-come-here-5289272-383.html

Junior Member
 
i_am_nameless's Avatar
 
Join Date: Jul 2018
Posts: 16
 
Mazda 3 1.5A Deluxe

Hi all,

After a total of 4 failed attempts at Trans Eurokars Leng Kee and Ubi to fix the low RPM vibration/rough idling (shaking and bouncing sensation) in my Mazda 3, today TEK Ubi finally told me "this is a normal operating characteristic of the vehicle" there is nothing wrong with it and I should accept that it cannot be fixed. In other words, this car was purposely built with Parkinson's disease. This is my second Mazda car. The car is 2.5 yrs old, 60k on mileage. This issue started only a few months back. Luckily I have 5 yrs "free" servicing and 5 yrs warranty. So my trips to the service centre didn't cost anything other than a lot of time being wasted for nothing.

This is what they have done so far:
1st time - Leng Kee: Programmed PCM (that helped cut down the vibration by about 25%)
2nd time - Leng Kee: Replaced engine mount 3 & 4 (that helped about 5%)
3rd time - Ubi: Replaced spark plugs and cleaned throttle body (didn't help at all)
4th time - Ubi: Gave me a bottle of deposit cleaner and said it may or may not help (I haven't used it yet)

I guess I have two options left; (1) Sell the car (2) Live with this annoyance and regret buying it.

Any other solutions/suggestions will be highly appreciated.

Thank you.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi, TEK should have some software updates by now to resolve the low idling speed issue.

If not, go to Monster Garage and ask for the boss Mike to help. Pay a small fee.

  • Praise 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Hi,

I am hearing  this "tok" sound near the right suspension area when I turn right over humps or slopes.  The funny thing  is this sound only come out after I park my car  for at least 2 hours. Subsequently the same "tok" sound will only surface again after I park/rest my car for at least 2 hours.

Meaning I will only hear the " tok" sound during first time I go over the hump and If i make a  round turn over the same hump again, the  sound will not come out  until I rest my car.

 

Not sure if I have explained properly but anyone encounter the same issue?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
36 minutes ago, Skywire01 said:

 

Hi,

I am hearing  this "tok" sound near the right suspension area when I turn right over humps or slopes.  The funny thing  is this sound only come out after I park my car  for at least 2 hours. Subsequently the same "tok" sound will only surface again after I park/rest my car for at least 2 hours.

Meaning I will only hear the " tok" sound during first time I go over the hump and If i make a  round turn over the same hump again, the  sound will not come out  until I rest my car.

 

Not sure if I have explained properly but anyone encounter the same issue?

 

I am having the exact same issue since day 1. Your write-up is spot on.

I also don't know how to report to TEK, hence have been putting up with this annoyance. 

↡ Advertisement

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, cl7rblue said:

I am having the exact same issue since day 1. Your write-up is spot on.

I also don't know how to report to TEK, hence have been putting up with this annoyance. 

My ride is just 2 months old. How old is your car? We shouldn't need to put with this at all. Now that we know that we are not alone, we should throw the problem back to TEK.

Which location did you go for your servicing and when is your next service appointment? Mine is at Tanjong Penjuru. 

I also dont think we are the isolated cases. Hence if any brothers/sisters had the same problem and managed to diagnose and solve the problem, please let us know.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi,

I was driving on some bumpy small roads when my dash showed 'BSM Malfunction'.  I stopped later, switched off the engine and restarted and the error message did not appear again anymore. Did anybody encountered such a thing? 

Also, 1 more thing, when I play music with a stronger bass a bit more louder, it seems somewhere at the driver's door panel is rattling (like some screw or part is loose like that). The door hasn't been fiddled with or banged before. Again, did anybody encountered such a thing? 

Thanks in advance for your inputs

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

11 hours ago, Cheong72 said:

Hi,

I was driving on some bumpy small roads when my dash showed 'BSM Malfunction'.  I stopped later, switched off the engine and restarted and the error message did not appear again anymore. Did anybody encountered such a thing? 

Also, 1 more thing, when I play music with a stronger bass a bit more louder, it seems somewhere at the driver's door panel is rattling (like some screw or part is loose like that). The door hasn't been fiddled with or banged before. Again, did anybody encountered such a thing? 

Thanks in advance for your inputs

 

Is your car very dirty.?Dirt covering the BSM sensors can cause Error.

↡ Advertisement

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×